Alb-Albul este asociat cu lumina, bunatatea, inocenta, puritatea, curatenia si virginitatea, este culoarea sanatatii si a igienei fiind ales in general pentru uniformele personalului medical.In cultura europeana albul este culoarea mireselor, a nuntii si a noului inceput.• Spre deosebire de negru, albul este considerat benefic si are o conotatie pozitiva, fiind asociat cu personajul bun.In culturile asiatice albul reprezinta doliul si inmormantarea. In antichitate, de cele mai multe ori, albul era asociat cu regalitatea sau cu divinitatea,iar in imagistica crestina este folosit pentru vestmintele lui Iisus Hristos si ale ingerilor.
Galben-Galbenul este culoarea soarelui si este asociat in mod frecvent cu fericirea, bucuria si energia vitala.Produce un efect energizant de caldura, bucurie si energie pozitiva, stimuland activitatile intelectuale.• Pentru ca multe alimente sunt colorate in galben, aceasta culoare este asociata si cu hrana.Folosit in exces in nuante citron, poate produce efecte neplacute, iritante si chiar depresive.• Copiii plang mai mult in camere galbene.Foloseste galbenul pentru a evoca sentimente placute, revigorante.Galbenul este o culoare spontana, vesela in nuante clare, dar poate sa redea si alte tipuri de stari in functie de saturatie si alaturarea cu alte culori.
Oranj-Cu siguranta cea mai calda culoare a spectrului, oranjul auriu este familiar, este benefic, energizant, pozitiv si expresiv.• Daca doresti sa obtii ceva de la cineva, daca urmeaza sa porti o negociere si in general daca doresti sa atragi bunavointa cuiva, poarta o nuanta calda de oranj, te va ajuta si va inspira incredere si pozitivism.Caldura pe care o degaja oranjul auriu creaza o senzatie placuta, familiara si dezirabila.
Caramiziu-Caramiziul este o culoare telurica, calda si subtila.Ne duce cu gandul la solurile rosiatice arse de soare, la ideea de constructie, la caldura cuptorului in care se topeste caramida si in general la terracotta – pamant copt!• Caramiziul semnifica stabilitate, spirit constructiv, camin, liniste si caldura.
Rosu-Rosul intens este culoarea sangelui si a focului, de aceea il asociem cu energia pura, cu viata, pasiunea, iubirea, forta si hotararea. Este totodata cea mai dinamica culoare, inspirand miscare, viteza dar si agitatie.Datorita vizibilitatii si impactului puternic asupra psihicului uman, rosul este folosit pentru semnele de circulatie cu semnificatia STOP sau pentru atentionari, precum si pentru lumina semafoarelor.• S-a demonstrat stiintific ca in prezenta rosului ne creste presiunea sangelui si ritmul respiratiei.Rosul deschis duce cu gandul la pasiune, dragoste, sexualitate, bucurie de a trai. De asemenea, prezenta sa pe drapeluri simbolizeaza curajul si puterea de sacrificiu.In China, rosul este culoarea fericirii si a prosperitatii si este folosita pentru a atrage norocul.
Roz-semnifica prietenie, dragoste si feminitate, si este perceput ca fiind luminos, evanescent.Indiferent de modul in care este utilizat, creaza o stare benefica de optimism si bunadispozitie. O dovada a faptului ca rozul mai semnifica si inocenta, puritate, dragalasenie o reprezinta vestimentatia copiilor: fetitele sunt adesea imbracate in roz.
Violet-Violetul purpuriu combina stabilitatea albastrului cu energia rosului.Este asociat cu regalitatea. Simbolizeaza putere, nobilitate, lux si ambitie. Transmite bunastare si extravaganta.Purpura este o culoare foarte rara in natura de aceea unii oameni o considera a fi artificiala.• Violetul este regal. O culoare misterioasa, este asociat cu nobilitatea si spiritualitatea.In trecut familiile regale cheltuiau averi uriase pe pigmentul purpuriu pe care supusii lor il procurau prin prelucrarea unui organism din mediul acvatic, o molusca extrem de rara Murex brandaris. In prezent aceasta a disparut din cauza exploatarii iresponsabile.Violetul a fost culoarea favorita a reginei Cleopatra. Este asociat cu regalitatea in multe culturi. Robe violet sunt purtate de catre reprezentantii regalitatii sau de oameni cu rang inalt."Inima violet" este o decoratiune militara oferita soldatilor raniti in batalie.
Insigo-Violetul indigo se regaseste la granita dintre albastru si violet.Este asociat cu intelepciunea, demnitatea, independenta, creativitatea, misterul si magia.• Este o culoare intensa si distinsa care poate crea un efect adanc. Culoarea intelectului si a ratiunii, violetul indigo va aduce interiorului unde va fi folosit mister si subtilitate.
Lila-Gratioasa si feminina, levantica a fost pentru mult timp culoarea si floarea preferata a domnisoarelor aristocrate.Culoarea acestei flori sugereaza rafinament, gratie, eleganta si ceva special. Levantica, orhideea, liliacul si florile violet sunt considerate delicate si pretioase. • Violetul lila semnifica romantism si delicatete.In timp ce violetul este culoarea regalitatii, levantica este culoarea feminitatii.Este un fel de roz maturizat.
Albastru-Albastrul este culoarea cerului si a marii. Adesea este asociat cu profunzimea si stabilitatea.Simbolizeaza incredere, loialitate, intelepciune, inteligenta, credinta si adevar.Albastrul este considerat benefic pentru minte si suflet. Incetineste metabolismul si are un efect calmant. Albastrul este asociat cu linistea si calmul.Este folosit la ceremonii pentru ca simbolizeaza sinceritatea si cucernicia.Opus culorilor emotionale precum rosu, oranj si galben, albastrul este legat de constiinta si intelect.• Evita albastrul in bucatarie sau in camera unde iei masa pentru ca aceasta culoare scade apetitul!Cand este folosit alaturi de culori calde precum rosu sau galben, albastrul are un impact foarte puternic, poate crea impresii vibrante.
Bleumarin-Albastrul inchis reprezinta cunoasterea, puterea, integritatea si seriozitatea.Bleumarinul este o culoare masculina; studiile arata ca este preferata barbatilor.Albastrul inchis este asociat cu profunzimea, expertiza si stabilitatea.Albastrul marin este aproape negru si este un pic mai cald decat albastrurile reci.Albastrul inchis transmite importanta si incredere, de unde culoarea corporatiilor si a uniformei politistilor.Considerata o culoare corporate, este asociata cu inteligenta, stabilitatea, unitatea si conservatorismul.
Verde-Verdele este culoarea naturii. Simbolizeaza fertilitatea, armonia si prospetimea. Culoarea verde are o corespondenta puternica emotionala cu notiunea de siguranta. Verdele inchis este asociat cu partea materiala, cu banii.Se spune despre verde ca are putere de vindecare, fiind folosit indeosebi in practicile naturiste. Sugereaza stabilitate si rezistenta.• Este cea mai relaxanta culoare pentru ochiul uman. In heraldica (disciplina auxiliara istoriei, care se ocupa cu studiul stemelor statale) verdele indica bunastare si speranta. Verde, in opozitie cu rosu, inseamna SIGURANTA. In trafic este culoarea care permite libera trecere.Foloseste verde ca sa sugerezi siguranta. Fiind direct legata de natura, foloseste aceasta culoare mai ales cand vrei sa inspiri o atmosfera proaspata, naturala.
Brun-Brunul este culoarea naturala a pamantului. Se gaseste in pamant, lemn si piatra.Este o culoare calda, telurica care inspira siguranta si ideea de camin. • Brunul reprezinta puterea hranitoare a pamantului.Desi poate parea adesea o culoare inchisa, reprezinta simplitatea, prietenia, increderea si sanatatea. Culoarea bruna isi are rudele mai deschise in bronz, beige sau cream, care, pe post de fundal, fac ca celelalte culori sa fie mai puternice.
Bej-Flexibil si utilizabil, bejul este cameleon, deoarece preia atributele puternice ale unor culori calde sau reci pe care le acompaniaza.Singur, este un fundal calm, neutru. • Bejul este o culoare neutra cu un pic din caldura brunului copt si din recele albului.Poate fi vazul ca banal sau plictisitor daca nu este combinat cu alte culori.Poate fi o culoare relaxanta pentru o camera.
Griuri colorate-In pictura griurile colorate provin din amestecurile dintre doua culori complementare.Asa cum griul neutru apare din amestecul de alb si de negru, asa apar griurile colorate din amestecul culorilor complementare.• Fiind culori neutre, telurice inspira calm, siguranta si stabilitate.Griurile colorate pastreaza cu ele o parte din proprietatile culorilor pe care le au la baza, insa se comporta si ca medii neutre exceptionale pentru tranzitia dintre culori pure.